Blogia
Geeks i d'altres

"Ensenyant" amb Microsoft Office

Avui demati m'he aixecat relativament tard, i 10 minuts després de sortir d'es llit m'ha cridat una amiga meva, que estodia amb jo. Ella fa el batxillerat Social, i els permeten cursar a primer una (pseudo)optativa anomenada Informàtica. Com vos podeu imaginar, no és més que aprendre a emprar la suite Ofimàtica de Microsoft.
Estic cansat d'enumerar a tothom, un per un, els problemes que comporta emprar aquest tipus de programari. Ademés en cas de xerrar d'educació, el problema es superlativitza. Així que exposaré el que li pasa a aquesta al·lota, i després n'extreis les vostres pròpies conclusions.
Després de més d'un més de "classes" sobre com montar una presentació decent (si és que algun producte dissenyat amb programari privatiu té el dret de rebre aquest calificatiu), els han proposat (bé, imposat, ja sabeu com és l'educació secundària :P) fer un treballet molt simple, una presentació sobre determinat tema que no vé al cas. L'important és que la cosa s'havia de fer a casa, i aixó comporta moltes coses. Al cas més próxim, obligen a l'alumne a tenir programari privatiu instalat. Aixó implica, al 95% de casos, incitar als estodiants a la pirateriacopia ilegal de programari, perque com sabem poca gent pot permetrerse el luxe d'invertir casi un milló de les antigues pessetes en programari. Ademés, el que implica SEMPRE és privació de llibertat, i no és étic ensenyar a l'alumnat a perdre els seus drets a canvi d'una aplicació.
He d'afegir la dependència tecnològica que prediquen desde les seves coves, que darrerament anomenen sales de profesors[*], pel simple fet de posar per davant l'educació precària que imparteixen que el seu DEURE de reciclatje profesional.
La meva companya m'ha fet veure molt més clar que mai que aquest no és el camí, i és que ha fet el seu treball amb una versió anterior a la que empra la profesora al seu flamant ordinador (overflowetjat de programari privatiu), i al obrir-ho l'estructura de les diapositives perd consistència, hi ha imatges que no és veuen, i un llarg etcetera d'errors, que no són més que la representació en bits de la mala hostia dels programadors de Microsoft (o millor dit, dels seus caps de marketing) a l'hora de negar retrocompatibilitat amb versions del mateix programari per omplir-se (un poc més) la butxaca. Per afegir aigua al banyat, la resposta de la senyora que és posa dreta davant la classe i es fa anomenar profesora ha estat clara .. "no és el meu problema".
I és que, la veritat, estic cansat. Una cosa és no adonar-se'n de que el programari privatiu no és étic, i una altra ben diferent és fer putades com aquesta als teus clients. És com si un metge creàs un virus letal apel·lant a omplir-se la butxaca amb la vacuna (si, ja sé que he vist massa pel·licules, pero la comparació és bastant acertada, sempre guardant les diferències).
En definitiva, el programari privatiu, per definició, domés porta mals de caps (tècnics i personals) a l'usuari, tots aquests problemes desepareixerien emprant programari lliure, que respecta estandarts, retrocompatibilitat i mil altres coses a nivell tècnic. I ademés d'aixó, i vint vegades més important que la comoditat d'ús i d'altres, RESPECTA LA LLIBERTAT DE QUI L'EMPRA.

[*]En cap cas vull generalitzar i xerrar malament dels profesionals de l'educació en conjunt, ja que iniciatives com les del Mata de Jonc i profesors com en Ricardo Galli em pujen la moral, i deixen lloc a dubte de saber que a l'educació, així com a la societat en general, encara queda un extens reducte de gent compromesa amb els valors étics. Desde aqui, gracies!

1 comentario

rellos -

L'enhorabone es el millor article que has escrit !!!!! /* i no es que els altres fossin dolents