Blogia
Geeks i d'altres

Visita a la UIB (xerrant de Química)

Les facultats de ciències de la UIB organitzen unes jornades anomenades "Laboratori Jove". Conviden a classes de quart d'ESO i primer de Batxillerat a fer una visita per les seves instalacions, alguns grups de recerca els pasen una presentació sobre el que fan i els preparen una pràctica al laboratori. Consegueixen atreure la seva atenció i fer menys evident la separació entre els estudis secundaris i els universitaris, intentant trencar el gel que la majoria d'estodiants de batxiller veuen recobrint els estudis superiors.
Avui m'ha tocat a jo, junt als meus companys de classe, anar a fer una pràctica de química al laboratori Jove. Abans, però, dos grups de recerca del departament de química ens han fet una presentació (feta amb PowerPoint i pasada desde portatils amb un "flamant" Windows instalat) del seu àmbit d'investigació; el Grup de Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs (enllaç1,enllaç2) i el (enllaç).
Els primers ens han explicat que treballen en la recerca d'antibiòtics eficients, i empren programari per a dissenyar les estructures moleculars més adecuades (alomillor estic digent una barbaritat, la meva química no pasa del básic, pero l'important es que empren software :P). El bon home que ens pasava la presentació ha deixat anar que el programari que empraven era privatiu, i havien de pagar una llicencia ANUAL que tenia un preu bastant elevat (no m'enrecord que ha dit exactament, pero sé que ha xerrat de millons de pesetes ..). El que feia el programa (o almenys, les funcionalitats que ens ha ensenyat) eren, básicament, el disseny tridimensional de molècules, i la modificació d'aquestes. Una vegada acabada la presentació, li he demanat si l'havien desenvolupat ells (el tema de les llicencies l'ha comentat aqui) i, apart de dir que ho compraven, m'ha dit que estava fet en Fortran (no sabia amb quina llibreria gràfica) i que corria sobre màquines amb Linux.
Ara jo em deman .. si volen ampliar el seu àmbit de recerca, han de xerrar amb l'empresa que ha creat el software perque els hi façi les modificacions? I si volen traduir el programa al català, també han de contactar amb l'empresa creadora perque té el monopoli del producte. Si volen estodiar el programa per crear-ne un altre amb funció parescuda, es queden amb el cul a l'aire, perque domés poden veure l'entorn gràfic.
Es com si comprasis un cotxe amb el capó soldat; només l'empresa creadora podria arreglar-lo, modificar-lo, millorar-lo ...
Ja sabeu, les típiques llagunes de llibertat de l'usuari pròpies del programari privatiu. A part d'entrar en l'àmbit econòmic, perque el finançament del grup de recerca deu ser bastant elevat, si cada any han de pagar per poder emprar el programa, que és el centre de la seva investigació.
I si arribasin a un acord amb la facultat d'informàtica? Jo no he tropitjat mai una classe d'informàtica gràfica, pero no crec que els profesors de la UIB que es dediquen a aquest àmbit tenguesin molts de problemes per desenvolupar un programa que abarcàs totes les necesitats computacionals que té aquest grup de recerca. Ans al contrari, estaria molt més personalitzat, amb la consequent millora de l'efectivitat. Ademés, si fos programari lliure, els estodiants de química, d'informàtica, i tot aquell que volgués podria estodiar el codi, i ajudar a millorar el programa. També aconseguiriem fomentar la industria de software local, perque l'inversió econòmica quedaria a les nostres terres, i als nostres programadors.
No sé voltros, pero jo només veig ventatjes per les dues parts, tant els productors del software (el grup universitari que ho desenvolupàs) i els consumidors d'aquest (el grup de recerca).
Perquè no proposar-ho? Crec que ara mateix enviaré un mail al cap del grup de recerca per proposar-ho, almenys s'ha d'intentar xerrar.

1 comentario

rellos -

Molt be! La veritat es que no se per que els de quimica no ho varen ho han pensat mai, estaria molt be que els del d'informatica com a practiques fessin aplicacions que poguessin usar els altres departaments.